Oτι μου αρεσει.....οτι αγαπω...κι οτι ειναι δικο μου....!!!

Από το Blogger.
RSS

Φανουροπιτα

Στις 27 Αυγουστου,γιορτη του Αγιου Φανουριου,πολλες γυναικες πιστες στην παραδοση
ετοιμαζουν την πιτα και την πηγαινουν στην εκκλησια για να την ευλογηθει και να τους
φανερωσει τη λυση ο Αγιος Φανουριος με τη βοηθεια του Θεου σε ενα θεμα που τους
απασχολει.
Αυτη η πιτα πρεπει να περιεχει επτα η' εννεα υλικα και οση ωρα το ετοιμαζουμε πρεπει
να εχουμε ενα κερι αναμμενο.Επισης διαβαζουμε την ευχη της Φανουροπιτας.
Η ευχη της Φανουροπιτας :
Κυριε Ιησου Χριστε,ο ουρανιος Αρτος,ο της βρωσεως της μενουσης εις τον αιωνα
πλουσιοπαροχος χορηγος,ο δοτηρ των αγαθων,
ο δε Ηλιου τροφην αγεωργητον πηγασας,η ελπις των απηλπισμενων,η βοηθεια των
αβοηθητων και σωτηρια των ψυχων ημων.
Ευλογησον τα δωρα ταυτα και τους ταυτα σοι προσκομισαντας,εις δοξαν σην και
τιμην του αγιου ενδοξου μεγαλομαρτυρος Φανουριου.
Παρασχου δε,αγαθε,τοις ευπρεπισασι τους πλακουντας τουτους,παντα τα
εγκοσμια και υπερκοσμια αγαθα σου.
Ευφρανον αυτους εν χαρα μετα του προσωπου σου,δειξον αυτοις οδους προς
σωτηριαν.Τα αιτηματα των καρδιων αυτων και πασαν την βουλην αυτων ταχεως
πληρωσον,οδηγων αυτους προς εργασιαν των εντολων σου,ινα δια παντος
εν ευφροσυνη και αγαλλιασει
υμνωσει και δοξασωσι το παντιμον και μεγαλοπρεπες ονομα σου,πρεσβειαις
της υπερευλογημενης Θεοτοκου,του αγιου ενδοξου νεομαρτυρος Φανουριου,
του θαυματουργου και παντων σου των αγιων.Αμην.


Φανουροπιτα με 7 υλικα :

160 γρ.ηλιελαιο
160 γρ.χυμο πορτοκαλιου
170 γρ.ζαχαρη αχνη
280 γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
1/2 κουταλακι του γλυκου μπεικιν
1/2 κουταλακι του γλυκου κανελα
100 γρ.σταφιδες ξανθες

Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 βαθμους C.
Λαδωνουμε και αλευρωνουμε ενα μικρο ταψακι.
Ριχνουμε σε ενα μεγαλο μπολ το ηλιελαιο,το χυμο και
καποπιν τα υπολοιπα υλικα.Ανακατευουμε καλα με το
 χερι  και αδειαζουμε το μειγμα στο ταψι.
Ψηνουμε την πιτα για 45-50 λεπτα.Την αφηνουμε να
κρυωσει και την ξεφορμαρουμε.

Φανουροπιτακια με 9 υλικα :
3 κουπες αλευρι φαρινα
1 κουταλακι σοδα
2 κουταλακια κανελα
1/2 κουταλακι γαριφαλο
1 κουπα καρυδια ψιλοαλεσμενα
1/2 κουπα σταφιδες ξανθες
2/3 της κουπας ηλιελαιο
1 1/4 κουπας χυμο πορτοκαλιου
1 κουπα ζαχαρη

Σε ενα μεγαλο μπολ ανακατευουμε τη σοδα ,το αλευρι, τα μυρωδικα,
τα καρυδια και τις σταφιδες.
Ανακατευουμε σε αλλο μπολ το λαδι,το χυμο και τη ζαχαρη.
Ριχνουμε τα υγρα υλικα στο μπολ με το αλευρι και ανακατεουμε καλα.
Με ενα μεγαλο κουταλι γεμιζουμε τις υποδοχες μιας φορμας για κεκακια
μαφινς αφου πρωτα βαλουμε ειδικες θηκουλες χαρτινες για ψησιμο.
Ψηνουμε τα φανουροπιτακια σε μετριο φουρνο για 35-40 λεπτα.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ είπε...

Εύκολα μπισκότα -χωρίς ψήσιμο- με nutella και φουντούκι!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με: Μαγειρική

Τόσο απλά, τόσο εύκολα, τόσο απολαυστικά…

Υλικά για 20 μπισκότα
160 γραμμ. (4 κουταλιές) βούτυρο
100 γραμμ. (1/2 φλιτζάνι) φουντούκι, ελαφρά καβουρδισμένο
80 γραμμ. (1/2 φλιτζάνι) ζάχαρη
100 γραμμ. (1/2 φλιτζάνι) γάλα φρέσκο πλήρες
50 γραμμ. (3 κουταλιές) κακάο
180 γραμμ. (3 φλιτζάνια) βρώμη σε νιφάδες
20 γραμμ. (1/2 φλιτζάνι) καρύδα τριμμένη
3 κουταλιές nutella
2 πρέζες αλάτι

Εκτέλεση


Θρυμματίζουμε στο μούλτι το καβουρδισμένο φουντούκι, προσέχοντας όμως να μην το κάνουμε σκόνη.
Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και το κακάο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βράζουμε το μίγμα για 1' (ο χρόνος μετρά από τη στιγμή που ξεκινά ο βρασμός).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη nutella και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη βρώμη, την καρύδα και το φουντούκι (κρατάμε 2 κουταλιές στην άκρη για διακόσμηση). Ρίχνουμε το σοκολατένιο μίγμα και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε μπαλάκια με διάμετρο 3 εκ. περίπου και τα ακουμπάμε πάνω στον πάγκο εργασίας μας, στον οποίο έχουμε απλώσει ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τα πιέζουμε με την παλάμη μας να ανοίξουν και διορθώνουμε το σχήμα τους. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με τα υπόλοιπα φουντούκια. Τα διατηρούμε στο ψυγείο

ioustini είπε...

Σ' ευχαριστω για την συνταγη που μου εστειλες,με την πρωτη ευκαιρια θα την δοκιμασω,Μου φαινεται πολυ ευκολη και νοστιμη......

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger

παρακολουθω..

comments...

HTML Comment Box is loading comments...