Oτι μου αρεσει.....οτι αγαπω...κι οτι ειναι δικο μου....!!!

Από το Blogger.
RSS

Σπανακοπιτα με αφρατη ζυμη


Υλικα για τη ζυμη:(βγαινουν δυο φυλλα)
500 γρ.αλευρι
3 κουταλιες σουπας λαδι
1 αυγο
3 κουταλιες σουπας γαλα
10 γρ.φρεσκια μαγια (μπορουμε να βαλουμε ενα φακελακι ξηρη αν δεν εχουμε φρεσκια)
2 κουταλιες σουπας τσιπουρο ή ουζο
αλατι

Υλικα για τη γεμιση:
800γρ.σπανακι
1 μαρουλι
ενα ματσακι κρεμμυδακια φρεσκα
1 κρεμμυδι ξερο
μαιντανο ,ανηθο
3 αυγα
λιγο γαλα
αλατι ,πιπερι
300γρ.φετα τριμμενη
1 πρασο
3 κουταλιες πλιγουρι (αν δεν εχουμε βαζουμε τραχανα)
μιση κουπα λαδι

Σε μια μεγαλη λεκανη βαζουμε το αλευρι.Κανουμε μια λακουβιτσα στη μεση και ριχνουμε το λαδι,
το αυγο το γαλα, το ποτο ,αλατι και στο τελος τη μαγια(αν ειναι φρεσκια τη διαλυουμε σε 200 γρ νερο χλιαρο).
Αν βαλουμε ξηρη την ανακατευουμε με το αλευρι και προσθετουμε το νερο.Ζυμωνουμε με αργες και προσεκτικες κινησεις μεχρι να ενωθουν τα υλικα καλα.Ζυμωνουμε καλα ,αν κολλαει πολυ το ζυμαρι μας προσθετουμε λιγο αλευρι ακομη.Με δυνατες κινησεις ζυμωνουμε μεχρι να παρουμε μια ζυμη ελαστικη και μαλακη.Την πλαθουμε σε μπαλα και σκεπαζουμε με μια πετσετα.
Την αφηνουμε να ξεκουραστει  για 40 λεπτα περιπου και να φουσκωσει.
Οσο η ζυμη μας φουσκωνει ετοιμαζουμε τη γεμιση.Πλενουμε πολυ καλα τα το σπανακι και τα μυρωδικα.Τα ψιλοκοβουμε και τα βαζουμε σε ενα σουρωτηρι με λιγο αλατι.Τα αφηνουμε για 10 λεπτα να βγαλουν τα υγρα τους.Τα στιβουμε με τα χερια μας και τα βαζουμε σε μια λεκανη μεγαλη.
Χτυπαμε τα αυγα με λιγο γαλα,προσθετουμε τη φετα,το αλατι,το πιπερι και τα ριχνουμε στα χορτα.Ριχνουμε το λαδι και ανακατευουμε καλα.
Χωριζουμε τη ζυμη σε δυο κομματια.
Βαζουμε σε αλευρωμενη επιφανεια το πρωτο και με τον πλαστη μας αρχιζουμε να ανοιγουμε το
φυλλο, αλευρωνουμε τακτικα το ζυμαρι μας για να μην κολλαει.
Μολις το φυλλο μας γινει μεγαλυτερο απο το ταψι που θα βαλουμε την πιτα το τυλιγουμε στον πλαστη.Λαδωνουμε καλα το ταψι μας και τοποθετουμε το φυλλο στο ταψι προσεκτικα.Αφηνουμε
 τις ακρες να προεξεχουν.Βαζουμε τη γεμιση πασπαλιζοντας με το πλιγουρι.
Ανοιγουμε το δευτερο φυλλο με τον ιδιο τροπο.Το τοποθετουμε πανω απο τη γεμιση για να σκεπασουμε την πιτα μας.
Κοβουμε τα περισσευματα της ζυμης με τον πλαστη πιεζονας τον στα χειλη του ταψιου.
Με τα δακτυλα φερνουμε τις ακρες προς τα μεσα κλεινοντας την πιτα.
Αλειφουμε την πιτα με λαδι ,πασπαλιζουμε με λιγο σουσαμι αν θελουμε και χαρασουμε ελαφρα
 σε τετραγωνα κομματια.
Ψηνουμε την πιτα μας σε μετριο φουρνο (180 βαθμους) περιπου μια ωρα μεχρι να ροδισει
καλα σε ενα απο τα χαμηλα ραφια για να μην "αρπαξει "η επιφανεια και να ψηθει η γεμιση
σωστα.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger

παρακολουθω..

comments...

HTML Comment Box is loading comments...